top of page

Ett sätt att veta att kärleken är äkta

”Hur vet du att du älskar någon?” frågade en vän mig nyligen under ett samtal om kärlek. Svaret jag gav var att personens existens, den jag älskar, betyder mer för mig än min egen. Sen är det klart att jag i en del situationer kan riskera mitt liv för att hjälpa någon i nöd. Men att agera i affekt för at hjälpa någon, både en som står en nära och en främling, är inte samma sak som att vara beredd att offra livet för den personen. När vi handlar i affekt gör inte hjärnan sådana beräkningar. I affekt, och jag har utsatt mig för sådana situationer, agerar vi för att skydda och rädda, inte för att dö.


För att bättre förklara ovanstående vill jag använda följande mycket extrema exempel flesta av oss förhoppningsvis aldrig hamnar i: En person riskerar att dö framför dig. Kanske en kollega, en vän på sociala medier som du haft mycket kontakt med men aldrig träffat, någon du hade en relation med under tonåren o.s.v. Du kan rädda livet på den personen genom att byta plats med den. Skulle du det? Jag gissar att majoriteten svarar nej på frågan. Än mer om de har någon de älskar, kanske även ansvarar för, som väntar på dem. Lek nu istället med tanken att den som ska dö är någon du verkligen älskar på djupet. I mitt fall skulle den då vara något av mina barn eller min hustru. Under sådan omständighet, än mer utifrån mina erfarenheter, skulle jag inte tveka. Skulle du?


Därför att jag är beredd att göra den allra största uppoffringen en människa kan göra för någon annan.

För några år satt jag, Marielle och äldsta sonen i bilen på väg för att titta på yngsta sonen som spelade fotbollsmatch i annan stad. Jag minns inte hur vi kom in på ämnet (tror att det var en film någon av oss tre hade sett) men han frågade mig vem jag i familjen skulle välja att offra om jag behövde det för att rädda livet på resten av familjen. Jag svarade så klart mig själv. Sen ställde jag honom samma fråga. Han tvekade inte att svara: ”Dig, pappa!”


Jag frågade varför han skulle välja mig. Han svarade: ”Därför att du skulle aldrig kunna leva vidare med vetskapen om att du överlevde. Du skulle resten av ditt liv vara olycklig. Så jag skulle välja dig därför att jag vet att det är vad du skulle önska mest av allt.” Jag tror att jag i tystnad sa tack till en högre makt när jag hörde hans förklaring.


Så detta med att älska någon: Det är en sak att möta någon i ett ögonblick och få mycket starka känslor för den personen. Eller att ha någon omkring sig man tycker väldigt mycket om. Men det är något helt annat att älska en person på djupet. Åtminstone är det så för mig.

Jag tänker därför att när någons liv och välbefinnande betyder nästan mer för mig än mitt eget liv och välbefinnande, när jag utan minsta tvekan skulle vara bered att offra mitt liv för att rädda livet på den personen, då vet jag att kärleken är på riktigt. Varför jag vet det? Därför att jag är beredd att göra den allra största uppoffringen en människa kan göra för någon annan.


Så klart är detta mitt sätt att se på det, mitt sätt att vara. Men jag funderar mycket på vad som är äkta och inte, på hur vi människor älskar och inte. I det då på vad definitionen av äkta kärlek är.

Hur vet du att du älskar någon på riktigt? Vad är din definition av äkta kärlek?


Med omtanke, Daniel Mendoza


TIPS: Detta är ett ämne som genomsyrar hela min trilogi. I några få dagar till kan du via min hemsida köpa den för endast 300 kr! Hos återförsäljarna kostar den över 600 kr! Läs mer här!Foto: Mina söner och min hustru på en strand på Mallorca. Ett av de vackraste foton jag har på dem tillsammans.


Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page