top of page

Offra inte din rätt

Bör du tycka att någon annans åsikt är bättre än din?

Bör du tycka att någon annans sanning är viktigare än din?

Bör du tycka att någon annans världsbild kommer före din?

Bör du tycka att andras rätt att få finnas är viktigare än din rätt?


Nej, så klart inte. (Ja, så klart, om du själv vill det så får du givetvis det.)

Däremot behöver du, precis som jag och alla andra, respektera att vi tycker och är olika. Men om du behöver släppa din rätt till att ha en åsikt, till att ha en världsbild, till din sanning, till din existens, för att någon annan inte ska känna sig kränkt, förminskad eller ifrågasatt då ligger inte felet hos dig. Det ligger hos den personen.


Din rätt att ha en åsikt bygger inte på vad som är rätt och fel för någon annan, den rätten bygger på vad som är rätt och fel för dig.

Stå för vad du tycker och tänker. Du behöver inte förminska dig själv enbart därför att någon annan inte tycker eller tänker som du gör. Du behöver inte tysta dig själv.


Din åsikt behöver inte vara rätt för mig. Min åsikt behöver inte vara rätt för dig. Men om jag inte kan respektera dig för den du är och vad du tycker, oavsett vad du tycker, så ligger inte felet hos dig, det ligger hos mig. Ställ dig följande fråga: Vad föredrar jag, någon som respekterar mig men inte håller med mig eller någon som respekterar mig enbart därför att jag håller med den? Den som försöker övertala dig att tycka som den gör, så att det passar den själv, är ingenting annat än ett ego. En sådan person bryr sig inte om din åsikt eller din existens. Den bryr sig bara om sig själv. Du bör framför en sådan person göra samma sak.


Din rätt att ha en åsikt bygger inte på vad som är rätt och fel för någon annan, den rätten bygger på vad som är rätt och fel för dig. Offra inte den rätten.

Daniel Mendoza

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page