top of page

Expert på att vara rädd och inte på att vara levande

Har du blivit expert på att vara rädd? De flesta har. Vilket i några fall ger sig i uttryck att man inte vågar leva fullt ut. D.v.s. att personen ägnar sitt liv åt att förbättra sitt sätt att undvika vad den är rädd för istället för att ägna sitt liv åt att övervinna sina rädslor och på så sätt bli föraren av sitt liv.


Exempel: Någon är rädd för att stå på scen. Så istället för att lära sig att stå på scen gör den allt, privat och i sina arbeten, för att undvika risken att behöva stå på en scen. Den tar till exempel inte anställningar som innebär att den behöver stå framför andra och prata, den utsätter sig inte för situationer där någon från en scen kan prata direkt till den. Personen anpassar sitt liv utifrån sin rädsla för att stå i centrum.


Vad händer med sådan person? Mitt svar är att den aldrig når sin fulla potential. Att den aldrig får ett liv där den lever utifrån nyfikenhet, spontanitet och livsglädje. Den söker sig till exempel ofta till platser som innebär trygghet för den. Där intalar den sig att den trivs. Ett exempel är personen som söker sig ut till skogen ensam. Den börjar säga att den älskar skogen, att det är där den trivs bäst. Men egentligen handlar det inte om kärlek till skogen, utan om svårigheten att vara inne i en stad. Skogen är inte "hemma", skogen är tillflyktsort. Sådan person är ofta på flykt, men mestadels inte från världen. Utan från sig själv.

...personen ägnar sitt liv åt att förbättra sitt sätt att undvika vad den är rädd för

Fundera på detta: Vilka mönster har du skapat i ditt liv på grund av rädsla? Undviker du nästan fullsatta restauranger? Undviker du att bada i sjöar? Undviker du att vistas i skogen? Undviker du blickar? Går du hellre än åker kommunalt? Sitter du inte i första raden av rädsla för att hamna i centrum? Går du inte på sociala tillställningar av rädsla för att behöva prata med främlingar? Sitter du hellre i hörnet, lite undangömd, än i mitten av lokalen?


Kära läsare, ställ dig denna fråga: Har jag några mönster som tyder på att jag blivit expert på att undvika det jag är rädd för? Om du kan svara ja på det fråga dig följande: Skulle jag vilja vara tvärtom? Om svaret är ja, så finns det en lösning. Steg ett är att du måste inse att du inte längre vill vara sådan. Steg två är att skapa en bild av hur du vill vara. Steg tre är att börja utmana de rädslor som försvårar ditt vardagliga liv. (Där kan du t.ex. ta hjälp av en coach som jag eller någon annan. )


Att stå på scen var bland det värsta jag visste för tretton år sedan. Bokstavligen. Jag ville dock inte vara sådan, då det inte finns några som helst skäl att vara rädd för att stå på scen. Jag var också livrädd för att stå i centrum. Så att gå in i vad som såg ut att vara en fullsatt restaurang för att se om det fanns en stol ledig var totalt otänkbart för mig. Jag undvek, av rädsla, restauranger jag i dag älskar att besöka. My god vad jag gick miste om!! Men jag gick inte dit då det innebar en massa blickar. Ville jag vara sådan? Nej, jag ville inte vara sådan. Varför skulle jag vara sådan? Varför vara på ett sätt som bara gör ens liv grått?


Jag märkte att alla mina tillkortakommanden begränsade mitt liv. Jag överlevde men jag levde inte. Jag var expert på att undvika allt jag var rädd för, när jag borde blivit expert på att ta bort alla rädslor jag inte behövde ha. Än värre, i mitt sätt att vara gjorde jag det svårt för andra att leva med mig. Därför att de var tvungen att anpassa sig.


Kanske är du själv där. Där du är expert på att leva ett liv utifrån dina rädslor. Vill du bli expert på att leva utifrån nyfikenhet, spontanitet, passion, livslust, glädje och kärlek? Jag tror det. Så du, börja skissa på hur du vill vara. Det ena kommer sakta men säkert att ge det andra och så vidare.


Lycka till! Och behöver du min hjälp, så kan du alltid boka ett samtal med mig! Jag är verkligen trevlig att prata med! (Fanns en tid jag var rädd för att tro ens det om mig själv.)


Daniel Ps. Denna bok har hjälp massor med person att läka sina själsliga sår, att bli fria från fobier och rädslor de inte behöver bära längre. Men framför allt hjälpt dem att bli förare av sina egna liv. Läs mer om den HÄR! Ds
Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page