top of page

I en relation där du inte känner dig respekterad

Uppdaterat: 11 maj 2023

Känner du dig respekterad i den relationen du lever i? Om du svarar nej på frågan så stämmer det. Men den som framför allt inte respekterar dig är du själv. Det är verkligen du. Varför? Därför att du tillåter det fortsätta, exempelvis genom att stanna kvar eller genom att inte dra en tydlig gräns.

Om du vill bli älskad behöver du lära dig att älska dig själv. Om du vill bli respekterad behöver du lära dig att respektera dig själv. Om du vill att någon ser ditt värde behöver du lära dig att se det själv. Du kan inte be andra göra något för dig du själv inte gör. Jag som livscoach hjälper mina klienter, som vill lära sig kunna det, att hjälpa sig själva. Jag kan emellertid inte göra jobbet åt dem.


Att dra en gräns, att bryta upp, behöver inte betyda att relationen är över.

Du är vuxen, så ansvaret för din hälsa, din självkänsla, ditt självförtroende, ditt välmående, din ekonomi och din självrespekt vilar endast på dig.

Om du inte känner dig respekterad och stannar kvar på den platsen, hos den människa du inte tycker respekterar dig, är det inte den som långsamt går sönder, det är du. Och så länge din självrespekt är obefintlig kommer du aldrig att få någon annan att respektera dig för den du är. Den respekten du eventuellt möter kommer du att få från den som respekterar dig utifrån vem den är. Sådan person har förhoppningsvis lärt sig att respektera andra därför att den respekterar sig själv. Det är uppenbart att du inte lever med sådan person.


Att dra en gräns eller t.o.m. lämna, är det då lätt att göra? Så klart inte. Om du lever i en relation där du t.ex. hånas, förolämpas och till och med utsätts för övergrepp, så är det bevis för att du har svag självkänsla. Det är som djuret som levt hela sitt liv i en bur, men den dagen dörren öppnas vågar det inte ge sig ut. Det känner inte till något annat än buren. Men tar det första steget ut, sen andra, sen tredje och… kommer det troligtvis aldrig att återvända.


Att träna upp sin självrespekt, att stärka sin självkänsla, sker på samma sätt som när man tränar upp sin kropp. Man lägger upp en plan och så följer man den med få undantag och ursäkter. Repetition, repetition, repetition är modern till förändringen du vill ha.


Kom ihåg: Att dra en gräns, att bryta upp, behöver inte betyda att relationen är över. Det kan, bildligt talat, lika väl betyda att man under en tid renoverar grunden för att inte hela huset ska rasa.

Förstår du? Vill du ha en start för att komma till bot med detta så rekommenderar jag att du läser min själsbiografi Kärlekens Omtanke, min föräldrarbok (den tar upp ämnet) Vara Pappa eller min visdomsbok ESSENTIA. Och vill du sen verkligen ha hjälp från någon som stöttar dig genom hela processen läs gärna mer om det här. Daniel Mendoza
Foto: Pernilla Danielsson

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page