Utan tydliga gränser faller alla relationer


En sund relation byggs på gemensam respekt och tydliga gränser. Relationer utan gränser innebär alltid att någon får kompromissa bort sig själv.


Vår f d granne, en äldre herre som var sommarboende, kunde framför allt när han drack bete sig respektlös och vara oförskämd. Mot bättre vetande, och fast min hustru var på mig om att jag behövde sätta en gräns för allas bästa (hon menade på att jag samlade på mig för mycket och att det skulle resultera i tråkigheter för alla parter), tog jag för det mesta hans sätt med en nypa salt.


Tyvärr fick hon rätt. Den dagen kom där jag i vredesmod skällde ut honom över något han hade gjort. Jag hade, med viss rätt, fått nog. Han tittade in i mina ögon och sa högt: ”Det är något fel på dig!” Sedan reste han sig och gick. Det var vårt allra sista samtal. Mindre än ett år senare dog han i cancer.


Några år senare fick jag frågan om jag inte ångrat att det sista mellan mig och honom – vi hade trots allt mellan varven haft trevliga stunder i varandras sällskap – var en utskällning från min sida. Men nej, varken då eller nu ångrar jag någonting. Du förstår, jag hade i flera år hört andra prata illa om honom. Hört andra berätta om hur mycket de störde sig på hans sätt. Mig veterligen var det ingen som sa ifrån ordentligt. De flesta accepterade och stod ut. Otaliga var kvällarna och nätterna jag hörde honom bli osams med grannar och vänner. Alkohol, i kombination med hans arrogans och respektlöshet, var utlösande faktor.

Jag svarade den som frågade att min granne behövde någon som sa ifrån. Att jag, men även andra, borde för länge sedan sagt ifrån för hans egen skull. Jag svarade att vad jag hade gjort var att dra en mental gräns mellan oss för att hjälpa honom att hålla sig på rätt sida av den. Jag menade väl med den gränsdragningen. Jag ville inte min granne illa utan bara göra honom uppmärksam på konsekvenserna hans beteende skulle kunna få. Det var sedan upp till honom att välja väg.


Jag anser att en relation utan gränser mycket ofta innebär att någon i relationen får lägga sig platt. Att någon hela tiden får begränsa sig, ständigt backa eller t o m låter bli att ge uttryck för vad den känner. En del av dem gör så och tror sig vara snälla. Men att göra så är inte att vara snäll. Än mindre mot sig själv. Där det finns en gräns finns också möjlighet att visa varandra respekt. Där man sätter en gräns finns snällhet; mot sig själv och mot andra. Där man sätter en gräns finns också värdighet och stolthet.


Bryr vi oss om någon behöver den få veta var gränsen för vad vi accepterar och inte går. Men framför allt behöver vi det om vi bryr oss om oss själva. Där det finns tydliga gränser finns öppenhet för samtal och diskussion. Med tydliga gränser minskar man rädslan för att göra fel. Därför att man vet vad man får och inte får säga, göra och tycka. Tydliga gränser ger också utrymme för att gå över gränserna. Därför att båda parterna då är medvetna om var båda står och i det är man mer varsam och försiktig med orden. Man väljer med omsorg, med respekt och av omtanke.


Så fråga dig följande: Umgås du i relationer där du borde dra en gräns, där du borde säga ifrån? Om ja, vad väntar du på?Daniel Mendoza på Mallorca. Handelsträdgård. Sôller.

125 visningar

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon