Semester från sig själv


Under två av mina senaste coachsamtal har jag föreslagit för mina klienter att de under några dagar ska ta semester från sig själva. Jag tänkte här skriva lite om vad jag menar.


Många av mina klienter är stressade mycket därför att de vill så mycket med sig själva och har/ställer enorma krav på sig själva. I det också – medvetet eller omedvetet – på sina nära och kära. Värst är det för dem som ständigt jämför sig med andra. I synnerhet alla de främlingar som verkar så galet duktiga, lyckliga och lyckade. De jämför sig med dessa vackra människor som aldrig går på toa, aldrig släpper en fis, aldrig äter en flottig och äcklig hamburgare, aldrig rapar, aldrig slösar en kväll framför tv:n, aldrig är sjuka och ständigt vaknar upp och är … glada, vackra och perfekta. Det är inte fel att hämta inspiration från andra. Felet ligger i uppfattningen att andra själva inte har problem de kämpar med.


Att vilja förändras, framför allt delar som skadar en själv och andra, ska man så klart uppmuntra, berömma och stödja. Men man måste se förändringen som en brant och lång backe. Målet, toppen, finns alltid där. Om man kämpar på, om man får hjälp att ta nya steg uppåt, så kommer man förr eller senare att nå toppen. Några snabbt, några långsamt. Men alltid toppen.


Så kära kämpe, ibland behöver även superhjältar säga till sig själva: I dag tänker jag bara vara.

Under tiden man kämpar för att nå någonstans får man emellertid inte glömma att stanna till och se hur långt man hunnit. Den som kämpar får inte glömma att klappa sig själv på axeln och berömma sig själv över att den ens försöker, över att den ens vill förändras, över att den ännu kämpar och över att den i en del fall till och med har lyckats. Det är viktigt att söka inspiration hos sig själv. ”Om jag klarade av det, ska jag klara av detta”, är inte fel att säga till sig själv när det känns tungt och orken inte infinner sig.


Att ta semester från sig själv betyder för mig detta: Vad du än vill lyckas med i livet får du inte glömma att du ibland behöver en paus. Att ta sådan betyder inte att du ger upp, eller att du inte tänker fortsätta, att du är dålig, lat eller nåt. Det betyder bara att du är en människa. Och som sådan behöver du vila hjärna, kropp och själ. Ta en paus från din strävan att vilja försöka lösa allt, vilja försöka klara av allt, vilja ha det perfekta livet, vilja vara ditt allra bästa jag. Ta en paus. En paus är inte att gå tillbaka till början av backen. En paus är att samla kraft för att orka fortsätta uppåt.


Så kära kämpe, ibland behöver även superhjältar säga till sig själva: I dag tänker jag bara vara. Inte försöka vara mitt allra bästa jag. Inte försöka övervinna alla mentala hinder. Inte kriga mot mina barn, min make/maka, inte ta en fight mot någon och i synnerhet inte mot mig själv. I dag tänker jag ta en paus från allt jag annars så mycket vill … och bara vara.

Var snäll mot dig själv.


DanielFoto: Pernilla Danielsson, Mallorca


Vill du läsa mer? Finns några få paket kvar att detta enormt fina erbjudande som jag är övertygad ger läsaren massor! Klicka HÄR!

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon