Om du inte släpper in lite ljus kommer du inte att kunna se

En person jag höll på att lära känna skrev följande till mig: ”Daniel, du kommer att bli besviken på mig.” Jag svarade den: ”Om jag mot förmodan blir besviken på dig kommer jag att bli desto mer besviken på mig. För om en annan människa kan göra mig besviken betyder det bara att jag har ställt krav på den. Jag vill inte leva ett liv där jag har krav på andra. Inte heller vill jag leva ett där jag försöker anpassa mig till andras krav på mig.” Jag svarade så därför att tillit och besvikelse, enligt mitt sätt att se på det, inte har mycket med varandra att göra. Men genom att ha tillit till mig själv, genom att vara trygg i mig själv, ställer jag mindre krav på andra. Och besväras förhoppningsvis inte av andras eventuella krav på mig.


Tillit är grunden vi står på vad gäller relationen till oss själva och till andra. Genom livet kommer det så klart finnas otaliga tillfällen för oss att bli besvikna på andra. Det kommer också finnas otaliga tillfällen där andra kommer att bli besvikna på oss. Framför allt om vi går omkring med övertygelsen om att den perfekta människan finns. En som man själv inte lyckas vara men förväntar sig att alla andra ska. Besvikelse handlar alltid om en själv och om krav och förväntningar man har på andra men då även sig själv.


Är det då viktigt att kunna lita på andra? Min övertygelse är denna: A och O är att man känner tillit till sig själv. Vi kommer inte långt utan den tilliten. Den till våra förmågor, styrkor och möjligheter. Tvivlar vi på oss själva behöver vi börja där, i den änden. Steg två är att vara någon andra kan lita på. Vi kommer få det svårt i livet vad gäller relationer om vi inte själva är någon andra kan lita på. Vi ska ju kunna se oss i spegeln utan att känna skam. Och samvetet kommer alltid ifatt oss. Så att vara någon att lita på är superviktigt. Men när den grunden väl är lagd, så ja då är det väldigt viktigt för vår mentala hälsa, därmed också fysiska, att kunna lita på andra. Att inte känna tillit till andra leder lätt till ensamhet, avståndstagande, dömande och till att man går miste om det vackra hos andra. Livet blir fattigare utan tillit.


Reflektera över detta: Om din tillit till andra rubbats rejält betyder det att du enligt dina värderingar, din moraliska kompass, blivit behandlad på fel sätt. Men med all sannolikhet inte av alla människor utan av några få. Kanske till och med bara en. Ändå kan det hända att du väljer att dra de flesta människor över samma kam. Varför? Jo, det är så vi människor tenderar att agera när rädsla har oss i sitt grepp. Vad skulle då hända om du började leta efter goda exempel som visar på exakt det motsatta till vad du exempelvis blev utsatt för? Hur skulle det påverka dig om du inte enbart hittar ett exempel utan hundratals sådana? Tror du att det finns en chans att den mentala muren du byggde för att skydda dig själv spricker och släpper in lite ljusstrimmor? Det var nämligen vad som hände mig. Och vad som gjorde det var mitt fokus på goda exemplen.


Ställ dig följande frågor: Från vem har du fått din guidning om rätt och fel? Kompassen du har för att bedöma och döma andra, vem gav dig den? Tilliten inom dig, har den vårdats eller vanvårdats? Har en person gjort så att du inte litar på någon? Om så är fallet, känner du inte att det är fel? Vill du bli dömd av andra därför att de någon gång genom livet råkat ut för någon som behandlade dem illa? Vill du döma andra utifrån vad en person gjorde mot dig? De goda exemplen, hur mycket låter du dem vara del av ditt liv? Hur öppen är du för att godhet finns och hur färgad är du av allt som är dåligt? Till sist kanske den viktigaste frågan av dem alla: Är du någon andra kan lita på? Om ja: Varför? Om inte: Vill du inte vara det?


Tillit kan du varje dag ge näring till. Ett sätt är att medvetet fokusera på godhet. Om du inte hittar den i dig leta hos andra. En del personer som jag är och varit coach för har kommit till mig därför att de haft enormt svårt att känna tillit till andra och i synnerhet till sig själva. På samma sätt som många sagt till mig att det är naivt att vara snäll därför att man inte får något för det, har de hört många säga att man bara blir besviken när man litar på andra. Så istället för att arbeta med att stärka tilliten har de genom åren gjort motsatsen. Istället för att riva den mentala muren som hindrat dem från att leva har de medvetet eller omedvetet byggt på. Allt i syfte att skydda sig själva från smärtan de en gång kände. I det blivit väldigt ensamma och gått miste om mycket av det vackra som finns i livet och i oss människor. Så därför: Tillit till dig själv och andra går att bygga upp. Ett sätt är att börja med att betrakta enkla kärleksfulla gester i din omgivning. Betrakta hur människor i vardagen möter varandras leenden. Hur vänliga gester och kommentarer smittar av sig från en främling till en annan. Låt andras goda gärningar, andras godhet, smitta dig. Och om du får negativa tankar, om du börjar måla upp bilder av att det kan finnas en baktanke med exempelvis någons kram, någons vänliga gest, reflektera över dina negativa tankar kring det. Kämpa inte emot dem utan ta dig några minuter till att fundera på vad som kan vara orsaken till att din hjärna inte klarar av att bara se det vackra. Vad kan ha gjort att du går mentalt i en försvarsposition och vad är konsekvenserna av det?


Ge dig några veckor att fokusera på godhet. Ta dig den tiden. Sakta men säkert kommer du att se hur mycket det finns av den. Sakta men säkert kommer du att förstå hur du tänker och agerar. Och glöm inte: Om din inställning är att det inte går att lita på människan, går det heller inte att lita på dig. Men visst är du någon att lita på? 💕


Tack för din tid! Och glöm inte att om mina inlägg ger dig något bra i ditt liv så dela dem gärna med andra! Daniel
#tillit #kärlekensomtanke #danielmendoza #godhet #kärlek #medmänniska #personligutveckling #snäll #ledarskapFoto: Några av deltagare har en paus under en av mina retreats på Mallorca

258 visningar0 kommentarer

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon