Klarar er relation fem av fem?

”Min kära, vi har nu fyra timmar att köra. Jag skulle vilja att du närmaste timmen berättar om tre saker som stör dig vad gäller mitt beteende och som du önskar att jag ändrar på. Men bara tre! Jag kommer sedan att ta närmaste sex månaderna och förändra mig.” Så sa jag till Marielle, min hustru, år 2002 när vi precis hade satt oss i bilen för att köra ned till Bohuslän. Hon nämnde fyra saker. Jag gick med på att förändra tre.


Gör följande test: Skriv ned på en lapp i sin enklaste form fem saker som du tror att din partner irriterar sig på vad gäller ditt beteende, ditt sätt att vara. Det behöver inte betyda att din partner vill att du förändrar dig men det ska ändå vara fem saker som den stör sig på. Låt den inte få veta vilka fem saker du skrivit ned och ge inga ledtrådar!


Be den sedan skriva ned, i punktform, fem saker den irriterar sig på vad gäller dig. När den är klar så jämför ni. Hur bra koll hade du? Gör nu det omvända. Och kära läsare, lägg tills vidare inga värderingar i detta. Gör bara som jag säger! 😉


När ni är klara och jämfört era svar önskar jag att ni frågar er följande: Är ni nöjda med hur bra koll har ni på varandra?


Satte ni alla fem eller minst tre? Färre än tre? Om färre, fråga er varför det kan vara så.


Kan skälet till att ni inte tycks (glöm nu inte att det bara är ett enkelt test som jag själv skapat) ha koll på varandra vara något av följande:


1. Ni vågar inte säga som ni tycker till varandra.

2. Ni pratar sällan med varandra om varandra.

3. Ni har kommit att acceptera varandra som ni är.

4. Ni bryr er helt enkelt inte.

5. Ni har gett upp vad gäller att försöka få den andra att ändra sitt sätt.

6. … eller något helt annat…


Min tes vad gäller resultatet av testet är följande: Om man lever i en relation där samtal och kommunikation är viktigt, en relation där tilliten finns och där man hjälper varandra att utvecklas, en relation där ingen sitter på höga hästar och där kärleken är äkta, så ska man pricka minst tre av fem. Man har helt enkelt koll på varandra därför att man kommunicerar med varandra. Varför? Därför att det är viktigt för båda att lära känna varandra, att förstå varandra och att skapa en relation där båda utvecklas. För egen skull men också för att relationen ska blomma och utvecklas. I vått och torrt.


Om man varit tillsammans ett tag och inte vet om vad den andra tycker om ens sätt att vara så är det mest troliga att man lever i en relation där man inte pratar med varandra om varandra. I en relation där man begränsar sig. Där man begränsar varandra. Sådana relationer slutar många gånger … i att man skils åt.


Så klart är ovanstående bara ett enkelt test. Vänligen gör ingen stor sak av det. Men förhoppningsvis kan det hjälpa dig/er att utvecklas. Tillsammans.


Med omtanke,


Daniel Mendoza


Ps. Jag och Marielle gjorde nyligen testet. Vill du veta vårt resultat får du höra av dig till mig/oss via Messenger. 😊 Ds


Fotot: Vårt bröllop vid Garda Sjön, Italien, år 2006.

559 visningar

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon