Karriär eller familjen – jag valde med omsorg

”Daniel, jag har inte mycket att lära dig, men om det är något jag vill att du tar med dig så är det följande: Offra aldrig familjen för karriären. Jag gjorde det och ångrar det bittert.”

Citatet är från Bror, en äldre man jag kände och som jag hälsade på hemma i hans stora och dyra villa i centrala Västerås. Året var 1998 och jag läste min första termin på Handelshögskolan i Göteborg. På senhösten åkte jag hem till Västerås över en helg. Jag fick då veta att Bror blivit sjuk och troligtvis inte hade många månader kvar. Mycket riktigt dog han några månader senare på grund av cancer. Han som var stålfarfar. Han som till sista andetag skulle göra allt själv och som tycktes värdera människor mycket utifrån hur de presterade. Han som vägrade att hans fru, som var halvt förlamad, skulle tas om hand av främlingar. Allt skulle han göra själv. Men inom mig visste jag att inför vetskapen om att han inte hade mycket kvar i livet skulle sanningen om vad han offrat hinna ikapp honom. Den gjorde det och därför fick jag det rådet av honom. Det var sista gången vi träffades.


Jag har mött de som fyllt sina barns rum med leksaker men inte med sig själva.

Fyra år senare tackade jag nej till en tjänst med en månadslön på över 100 000 kr och möjligheten att efter 5 år vara ekonomiskt oberoende. Det var en tjänst inom placeringar på storbank och där en av cheferna som intervjuat (intervjun var på deras initiativ) mig ringde och sa: ”Daniel vi vill ha dig! Men vi tror inte du vill detta…” Det stämde. Jag som pluggat som en tok för att få sådant jobb hade under min första tid som aktiemäklare sett baksidan av att ha mycket pengar. Jag blev rädd för att om jag tackade ja skulle jag förlora mig själv. Åtminstone tänkte jag så då. Förlora min sanna väg, förlora min själ. Jag skulle jaga pengar dagarna i ända. Och visst, det skulle ge, materialistiskt sett, allt jag hade saknat i mitt liv. Allt som var syftet med mina studier på Handelshögskolan (senare i Stockholm). Men det skulle också ta ifrån mig det viktigaste jag hade: Mig själv. Jag såg det så. Då.


Några år efter det beslutet föddes vår första son, Leon. 1,5 år senare föddes vår andra son, Noah.


Jag vet att pengar betyder mycket och kan ge enorm frihet. Men jag har också sett vilket känslomässigt fängelse de kan bli. Jag har mött ensamheten hos de med miljoner på kontona. Jag har mött de som fyllt sina barns rum med leksaker men inte med sig själva. Inte gett barnen tid att vara i deras sällskap. Tid, som är det bästa vi kan ge de vi älskar och som älskar oss.


Jag valde att vara en närvarande pappa. Att ha tid för min familj. Att så ofta jag kunde äta frukost och middag hemma och utan att känna stress eller press. Visst har det hänt att jag haft sömnlösa nätter därför att vi riskerat att inte få ihop ekonomin. Men mina söner har alltid sagt: ”Pappa, du har alltid funnits där för oss. Du har alltid tagit dig tid.” Och det stämmer. Jag har låtit dem komma i första hand oavsett vad. Och om jag måste välja mellan några sömnlösa nätter på grund av att vi just då inte riktigt får ihop ekonomin eller några sömnlösa nätter därför att mina barn inte känner sig sedda, inte känner sig älskade, inte har sin pappa närvarande … så är valet enkelt. Pengar kommer alltid att komma i andra hand. Det betyder så klart inte att jag tackar nej till pengar. Det betyder bara att priset för att ha en ekonomisk trygghet inte får vara på mina söners bekostnad, deras uppväxt.


Jag är samtidigt ung nog att tro att den ekonomiska biten löser sig. Jag kommer jobba ikapp det jag missat. Men om jag hade valt en annan väg hade jag aldrig kunnat få tillbaka tiden jag missat med dem. Aldrig. I det hade Bror rätt och jag tog till mig av hans kloka ord.


Så kära läsare, vad du än väljer för väg i livet, om du är ung eller äldre, offra inte familjen för karriären. Är du ung och kanske på väg in i föräldrarollen, så överväg åtminstone att ge ditt barn din tid. Inte din plånbok. Inte prylar. Ge barnet din tid, din närhet och närvaro. Jag är övertygad om att du en dag kommer att förstå att det var där den riktiga rikedomen för dig och ditt barn fanns. I tiden ni fick tillsammans.


Med omtanke, Daniel


#föräldraroll #barndom #densannarikedomen #danielmendoza #kärlekensomtanke
462 visningar0 kommentarer

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon