Känner du dig inte sedd? Kanske beror det på dig


”Det är ingen som känner mig på djupet.” Det är många som sagt de orden eller liknande till mig. Undermeningen är alltid samma. Att man inte känner sig sedd för den man tycker att man är.


När jag får den kommentaren och andra liknande sker det ofta att jag ifrågasätter personen (bekanta och klienter). Den vet att jag inte menar illa. Den kan höra det i min röst och ser det i mina ögon. Finns det risk att den missförstår mina goda intentioner hjälper jag den att förstå att jag menar väl. Men ibland behövs ifrågasättandet för att öppna någon för ett annat perspektiv. Så för att ge personen ett sådant ställer jag en motfråga: Kan andras oförmåga att se ditt sanna jag bero på att du inte är dig själv?


Fundera på detta: Om du vill bli älskad/uppskattad/sedd för den du är behöver du då inte lära dig att vara dig själv? Du kan inte lägga över ansvaret på andra att se bortom dina masker.

Om du inte kan vara sann, om du inte har mod och kraft att vara dig själv i alla lägen, om du kompromissar sönder dig själv i syfte att göra karriär, att bli ihop med någon, att dölja svagheter och brister o.s.v. är sannolikheten stor att du inte blir sedd för den du är.


Om vi exempelvis gör det till en vana att ge en bild av att alltid vara starka och duktiga kommer andra att se oss så. Vilket varit vårt syfte. Men den dagen vi är svaga och behöver hjälp kanske ingen märker det, kanske ingen hjälper oss. Om så sker är det inte deras fel, det är vårt. Framför allt, det är vår förlust.


Många tycks vilja leva i en värld där vi människor kan vara oss själva, där vi kan erkänna för oss själva och andra att vi just då är sköra, att vi inte kan, att vi inte förstår, där vi kan blotta våra sår och brister, men även skylta med styrkor och förmågor. Men mycket få vågar börja med sig själva.


Och tyvärr: Ju mer du ger en bild av att vara någon du inte är, desto närmare kommer du dagen då du tittar dig i spegeln och ställer frågan: Vem är jag?


Och med den uppstår insikten om att ingen vet. Inte ens du själv.


Jag har träffat många som dött med den insikten. Där andra visste vad de jobbade med, var de bodde och med vem, men ingen (få) vilka de inom sig var.


Vet du vem du är, vad du vill, vad du drömmer om, hur du önskar att andra är mot dig och framför allt, vet du hur du själv är och beter dig? Med omtanke, Daniel Mendoza

Foto: Elisa Enriquez


För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon