Hon vill så gärna hinna med allt

”Jag måste bara …” sa hon och lät stressad.

”Nej, du måste inget alls. Du behöver inte alls", svarade jag. Och tillade med skämtsam ton. "Eller jo, du måste så klart betala för min tid."

Min klient är stressad över julen. Hon säger att hon vill hinna med så mycket, göra så mycket, ordna till det för så många och samtidigt vill hon mest av allt bara få vara. Hon drömmer om att vara bortrest över julen. En vit strand, en piña colada i handen, sol, värme. Till och med en sexigare man, har hon skämtat om.


Och det kära medmänniska, är vad hela julen borde handla om. Tid med nära och kära.

”Men jag vill så gärna att alla ska ha det bra under julen!” svarade hon mig.

Jag och min lilla familj slutade fira jul för många herrans år sedan. Vi kom fram till att hetsen, stressen och hela det kommersiella jippot kring julen inte var något för oss. Mysigt med familjen kunde vi ha ändå utan allt krimskrams som blivit en del av julen. Julpynt, julmat och julklappar försvann. På dörren hängde barnen upp skylten: ”Till tjockisen i röd dräkt: Det finns inga snäll barn här!” Just in case han dök upp.


Strax innan äldsta sonen somnade första nya julafton vi hade utan något annat än god mat och familjen tillsammans sa han med belåten röst: ”Ah, det är så här jul ska firas.”

Vad vill jag då säga med detta inlägg? Jo, att om julen stressar dig, om allt kring den bara är måsten och krav, föreslår jag att du gör ett av följande: Sluta klaga eller sluta fira på sådant sätt som stressar dig.


Om andra förväntar sig något är det för att du skapat dom förväntningarna. Du kan därmed också vara den som dödar alla förväntningar. Om du försöker göra saker för andra så kanske du ska fråga dig om det är de som vill eller du som vill. Gör du allt egentligen för dig själv men samtidigt går omkring framför alla andra och klagar på hur mycket du har att göra? Om så, är det inte lite … korkat (jag skriver det så klart med glimten i ögat)? Sluta klaga eller sluta fira.

”Jag måste bara ..:” Nej, kära fina medmänniska. Du måste ingenting annat än vara vänlig och kärleksfull. Du behöver inte pynta hela huset som vore det ett trafikstopp. Du behöver inte baka tusen saker som vore du ett bageri. Du behöver inte 20 olika maträtter som vore julafton en kulinarisk högtid. Du behöver dra ned på saker och ting, och inte lägga på mer för varje jul som går. Drar du ned på saker och ting får du detta: Tid till dina nära och kära.

Och det kära medmänniska, är vad hela julen borde handla om. Tid med nära och kära.


Det är inte säkert att jag har rätt men jag tror ändå detta: De som älskar dig vill ha din tid. De vill att du mår bra. De vill att du är lugn. De vill att du orkar vara med dem. Fokusera då på dem. De som inte älskar dig (och du inte dem) … behöver du inte träffa under själva julen. Och inte heller tvinga andra att träffa.


Ta hand om dig. ❤️


Daniel


Ps. Vill du ge någon en gåva som kommer att förändra deras liv och beröra dem i åratal? Jag kan inte tänka mig annat än ett ja på frågan. Klicka HÄR! Ds


Foto: Elisa Enríquez

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon