Att vara en medveten optimist

Jag kallar mig för en medveten optimist. Varför jag gör det? Jo, därför att jag är medveten om många av de stora problem som finns i världen. Exempelvis de stora miljö- och klimatproblemen. Jag är också medveten om orättvisor oss människor emellan och det krig vi för mot alla andra levande varelser. Där vi fortfarande - år 2019 - mestadels tycks se andra varelser som produkter för vårt eget välbefinnande och överlevnad.


Deras engagemang för och kärlek till livet bär mänskligheten framåt. Och de, vi, är många.

Jag är medveten om att vi i världen har politiska ledare som törstar efter makt och säljer in sig själva genom att skuldbelägga andra. De pekar med hela handen och vi, rädda, ibland okunniga, köper lögnerna. På samma sätt många av oss köper löpsedlarna dagens sensationsjournalistik målar våra samhällen med. Vi har politiska ledare som ännu inte tycks förstå att vi inte kan äta pengar. Vi har företagsledare som mer än allt verkar för att ge avkastning till sina aktieägare oavsett pris vi alla och kommande generationer får betala.


Jag ser problemen. Jag tror att de flesta av oss gör det. Men mer än det, jag ser också kärleken vi människor visar varandra och andra. Det engagemanget så många har för att hjälpa andra i nöd. Vare sig det är en människa, djur, växt eller träd.


Jag ser så många som försöker leva rätt och ta ansvar. Politiska ledare från alla håll och kanter som vill mer än ha makt för egen skull; de vill förbättra världen för oss alla. Medmänniskor som varje dag kämpar för att bidra till en bättre värld. Som vågar ta ställning. Företagsledare som försöker ge mer än de tar. Som går i bräschen för det nya och det hållbara. Kändisar som använder sina röster till att bidra till en bättre värld. Människor i alla åldrar, från alla världens länder, inom alla kulturer, inom alla områden, från megastäder till avlägsna byar, alla med sina ryggsäckar fyllda av ljusa och mörka erfarenheter, men med inställningen att det inte är kört för oss och att så länge deras puls slår tänker de kämpa vidare. Deras engagemang för och kärlek till livet bär mänskligheten framåt. Och de, vi, är många.


Ovanstående är skälet till att jag är en medveten optimist. Därför att i allt mörker finns det så mycket positivt att glädjas över. Allt från arter som återhämtar sig till länder som förbjuder aga och att konflikter som pågått i årtionden upphör. Jag önskar att du i samtal med andra, framför allt med barn, inte glömmer alla goda krafter och goda exempel.


"Humanity has never faced challenges on this scale — but we’ve never had the tools we now have to solve them.” - Bruno Vander VeldeMan som öppnar gardiner mot ljuset utanför. Symbolik för mörker och ljus i världen. Good News Magazine. Optimism. Hopp. Framtidstro.

383 visningar

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon