Att få någon att vilja lyssna


”Daniel, jag önskar jag hade din förmåga att uttrycka mig”, sa en vän till mig. Jag undrade om varför. Hon svarade att det var för att kunna prata med sin man om saker som tyngde henne. Hon berättade att de ibland hade svårt för att prata med varandra. Rådet, svaret, jag gav henne var följande: ”Du behöver inte min förmåga. Överhuvudtaget behöver du inte vara bra på att prata för att han ska kunna lyssna. Du kan använda dig av honom. Du kan börja med att säga något så enkelt som: ’Min älskade, det är något jag vill prata med dig om och jag hoppas din förmåga att förstå är större än min förmåga att uttrycka mig. Kan du hjälpa mig så att det blir rätt?’”


Varför gav jag det rådet? För att hon skulle hjälpa honom att hjälpa henne. Hennes man skulle känna sig sedd och genom det, förhoppningsvis, lyssna på riktigt. Utan att vilja försvara sig. Det skulle då vara lättare för honom att säga: ”Älskling, menar du egentligen så här…?” Och på så sätt skulle de ha ett samtal utifrån varandra och inte sig själva. Ett där de skulle kunna hjälpa varandra att förstå varandra känslor. Ett där de inte behövde anstränga sig för att finna de perfekta fraserna.


Föreställ dig följande: Den du älskar vill prata med dig. Den vet att ni brukar ha svårt för det. Än mer om det handlar om känslor. Så den säger följande: ”Älskling, det finns något jag vill prata med dig om som handlar mycket om mig och lite om dig. Jag saknar dock din förmåga (här talar den till egot) att uttrycka dig. Därför undrar jag om du skulle vilja hjälpa (här talar den till din kärlek) mig med orden? Om du känner att du inte förstår (här ber den dig lyssna lite noggrannare) eller om jag inte använder rätt ord, vill du hjälpa mig?” Hur skulle det kännas om någon började samtalet på det sättet? Skulle du känna dig sedd, uppskattad och respekterad? Jag tror det.


Vad vill jag då säga med detta? Jo, att vara duktig på kommunikation behöver inte vara samma sak som att vara duktig på att prata och ha de rätta fraserna att säga. Kommunikation handlar lika mycket förmågan att förstå den man vill/behöver prata med. Att förstå för att på så sätt hjälpa den att hjälpa en. Kommunikation är ett samspel i syfte att kunna utvecklas och leva tillsammans. Eller t o m att kunna skiljas i samförstånd.

Så om du inte tycker du är duktig på att prata, om orden inte alltid vill infinna sig, låt den du vill prata med hjälpa dig. Var två om att bygga samtalet.


Daniel Mendoza, fotojobb för fotograf på Mallorca.

41 visningar0 kommentarer

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon