Alla liv är viktiga

Det finns en risk att jag med detta inlägg provocerar och gör dig upprörd. Det är inget jag medvetet vill då jag verkligen inte menar illa. Men jag behöver ställa frågor som jagat mig lite, än mer på sistone. Frågor som berör det som sker i USA. Om du anser att det finns en rätt och en fel sida att stå på kan mitt inlägg landa fel. Så även om du i grund och botten är en exakt kopia av den du påstår dig kämpa emot. D.v.s. att du drivs av samma form av hat. Bara det att du tror dig ha mer rätt än någon annan. Så läs inte vidare om du känner att du inte behöver negativa känslor i dig. Läs inte vidare om du inte är öppen för ett annat perspektiv.

Ok, så du valde att läsa vidare:

Jag undrar nämligen hur många av exempelvis mina Facebookvänner kan nämna en amerikansk urinvånare som blivit president i det landet? Svaret är så klart ingen för det har aldrig funnits sådan president (inte heller kvinna o.s.v.) Men hade du tänkt tanken? Med "amerikansk urinvånare" menar jag förstås någon vars förfäder fanns i USA långt innan den vita, gula, svarta och brunna mannen var med och direkt eller indirekt hjälpte till att med våld eller hot om våld ta vad som i tusentals år tillhörde dem.

Hur många personer med sådan bakgrund i USA har blivit världsbäst på en stor sport? Exempelvis basket, baseball, friidrott, boxning, amerikansk fotboll, tennis… Hur många personer med sådan bakgrund har blivit kända för sin musik? Eller för sin konst? Eller tack vare filmer de medverkat i? Hur många personer med sådan bakgrund har blivit stenrika därför att de grundat världsledande företag eller sitter i styrelsen för sådana företag? Hur många har blivit kända helt enkelt därför att de stod upp för något? Kan du nämna någon? En? Två? Behöver du googla fram det? Kan du nämna någon person med sådan bakgrund du känner till från modern tid?

Provocerar jag dig nu? Om jag gör det fråga dig följande: Hur kan jag provocera dig när allt jag gör är att ställa enkla, men viktiga och relevanta, frågor om folkslag som mördats, våldtagits och förlorat i stort sett allt de en gång hade. Allt från sina kulturer till seder, språk och historia. T.o.m. djurarter de levde i symbios med utrotades eller var nära att utrotas. T.o.m. sådana. Om du tycker att svarta i USA far och farit illa, var ärlig mot dig själv och fråga dig följande: Hur ofta tänker jag på vad urinvånarna i USA utsattes för och ännu utsätts för?

Anser du kanske att vissa folkslag, viss hudfärg, är viktigare att kämpa för än andra? Om ditt svar är ja vill jag att du ska veta att du i mina ögon är likadan som de du troligtvis tror dig kämpa emot.

Vad jag i grunden vill säga med mitt inlägg är: Problemet är mycket mer komplext och vi behöver adressera det rätt och för vad det är. Och det som är rätt är att ALLA liv har betydelse. Alla.

Du har så klart rätten att kämpa för vem och vilka du vill. Du har rätten att välja vilka strider du vill ta dig an. Men om du anser att någons hudfärg är VIKTIGARE att kämpa för än någon annans ... är du tyvärr del av problemet. Om du inte fördjupar dig i ämnet, utan bara följer strömmen, bara följer massmedia, är du tyvärr del av problemet. Som jag ser det: Det är först när vi förstår att vi är en del av problemet som vi kan bli en del av lösningen.

Alla liv är viktiga. Alla.

Du kanske försvarar dig nu med att det är viktigt att adressera det som sker i världen idag. Och ja, exakt det är vad jag vill göra dig uppmärksam på. Vad som sker idag är att vi inte tycker att alla liv är viktiga. Vad som sker idag är att vi lyfter upp plakat som egentligen säger: Alla liv är inte lika viktiga. Alla hudfärger har inte lika värde. Allas historier är inte lika viktiga.

Det är för mig rasism.

Folk käftar om vem som ska sitta på presidentstolen och ha makten. Detta utan att ställa sig kanske den viktigaste frågan av dem alla: Vems land stals som stolen står på?Alla liv är viktiga. Alla.


/Daniel Mendoza

Foto: Pernilla Danielsson (Mallorca)

368 visningar0 kommentarer

För förfrågningar

vänligen använd:

+46 70 220 09 45 | daniel@danielmendoza.se

© 2019 by Daniel Mendoza. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon