Jag tänker lite så här kring detta med att lyfta fram positiva nyheter, goda exempel och förebilder.

Föreställ dig att du är inomhus i en större lokal (festlokal med dämpad belysning) det där börjar att brinna. Något av följande kan då ske: Några börjar plötsligt att skrika högt om att det brinner (JAG gör jämförelsen med massmedias ständiga bombardemang av negativa rubriker). De skriker “Det brinner!!! Det brinner!!!”. Det är allt de gör. Skriker.

 
Konsekvenserna av skriken är att några agerar, springer exempelvis mot nödutgången. Det är dock inte säkert om de gör det med hänsyn till alla. Kan lika väl vara så att de flyr i panik. Att de trampar över andra för att komma ut. Att de slår sig framåt och tack vare deras fysiska överlägsenhet, eller att de är fler, lyckas de ta sig ut. Något som exempelvis supermakter skulle kunna göra mot mindre nationer. Och gör…
 
Andra, de blir panikslagna. De skriker samtidigt som de springer åt alla håll och kanter. Den gruppens panik kanske t o m riskerar att hindra andra från att ta sig ut. Eller hindra exempelvis brandmän från att komma in för att rädda alla. Med andra ord, de riskerar att förvärra problemet.
 
Några blir handlingsförlamade. Rädslan i dem – jag var som barn flera gånger i sådan sits – paralyserar dem helt. De lyckas bokstavligen inte röra sig en millimeter. Och om ingen tar tag i dem… Deras passivitet göra att andra måste slita extra för att rädda dem. Med risk för sina egna liv.
 
Lek nu vidare med tanken att några brandmän springer in i lokalen. Att ljusen tänds. Folk ser dem. En av dem säger med mycket lugn och tydlig röst: “Vi har varit med om liknande situationer massor med gånger. Ni kommer ALLA att komma ut om ni bara gör som VI säger. DET VIKTIGASTE: INGEN PANIK!”
 
Ingen av oss är omedveten om världens problem. I det lilla och i det stora. Åtminstone inbillar jag mig att ingen är. Vi är en art som skapat massförstörelsevapen. En art där vuxna våldtar barn. Där individer av oss dödar varandra för allt från att fotbollslaget förlorade till att man inbillar sig att partnern var otrogen. Vi är en art som förslavat andra arter för vår egen underhållning. Vi är en art som njuter av att se människor misshandla varandra i en ring. Vi är en art som skövlar världens lungor för att ha snyggare möbler eller godare kaffe. Vi är en art som blir beroende av allt från droger, till sex, till spel, till pengar. Vi är en art som byggt murar, staket och skapat gränser mot andra. Vi är en art som förslavat denna värld. Är det någon som missat det? Är det verkligen någon som missat det? Seriöst, är det någon på vår jord som missat att se allt skit vi ställt till med?
 
Så då detta jag gör. Det är inte att få andra att blunda för allt som är fel i vår värld, eller i oss på individnivå och kollektivt. Det jag försöker göra är att få alla att inte blunda för lösningarna. Att inte blunda för “brandmännen”. Att inte få panik eller bli handlingsförlamade. Mitt sätt är att ge oss goda exempel att ta del av. Att ge oss något/några att inspireras av. Att försöka ge oss lite framtidstro och andrum. Och det är att ge oss själva hopp så att VAR OCH EN AV OSS förstår att även den, därför att andra har, kan bidra till en bättre värld. Det är att inspirera och stimulera godheten inom oss. Så att vi har ork och kraft … att rädda arter. Att hjälpa främlingar. Att återställa naturen. Att ge oss en chans att överleva. 
 
Och likaså: Så att vi har mod och ork att säga ifrån så att vi inte får ledare som vill bygga murar mot vår omvärld. Så att vi inte har ledare i maktens korridorer som vill att någon annan ska börja först. Så att vi kan känna tillit gentemot varandra och på så sätt hjälpas åt. Därför att problemen är sådana som ingen kan lösa ensam. Ingen. Bokstavligen ingen. Du, jag.. var och en av oss måste bidra. Var och en av oss behöver tänka om.

Att lyfta fram positiva exempel, att skriva om kärlek till livet, att skriva om kärleken mellan två människor och även att skriva dikter … det är mitt sätt att bidra. Det är mitt sätt att inspirera och försöka göra världen lite bättre, lite vackrare. 

Det är ett sätt ingen i världen kan ändra på. Därför att det var på detta sättet jag räddade mig själv. MEN (och läs detta noga!!): Detta är MITT sätt. Om du är av annan åsikt så gå ut och skrik ut den åsikten. Jag kommer varken försöka hindra dig, döma dig eller respektera dig mindre.
Detta är den jag är. Det är vad jag gör för att bidra. Och du är du.
 
Med omtanke,
 

Daniel Mendoza

Ps. Om jag får be dig om en liten tjänst… så klicka gärna på nedanstående och läs om vad som står där om Den Enda. Tack! ❤️Ds

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa online-upplevelsen. Genom att godkänna accepterar du användningen av cookies i enlighet med vår cookie policy.

Cookie-inställningar

Här kan du välja vilka cookies som ska tillåtas på den här hemsidan.

Dessa cookies är obligatoriska för hemsidans funktion och kan inte avaktiveras.

  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_allowed_services
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart
  • wp_woocommerce_session_

Decline all Services
Accept all Services