Föreställ dig detta:

Det är en solig och härlig dag. Du befinner dig på ett vackert ställe, som du äger, där du ibland är för att vila själen och få sinnesro. I stunden ligger du på hängmattan ute på altanen. Huset står på en höjd där du har utsikt över en dal, och mellan bergen kan du skymta havets glitter. Inga byggnader, elledningar eller andra tecken på människans närvaro så långt ögat når. Inte just då. Du ligger och läser din favoritbok, Den Enda (ja, ok, men lite reklam måste jag få göra!). Du njuter av att bara få vara. Ingen stress, inga måsten och inga krav. Medan du läser drar något till sig din uppmärksamhet. Långt bort, för långt för att mänskliga ögon ska uppfatta vad det är, är det något som reflekterar solljuset. Utan att resa dig upp sträcker du dig efter din kikare för att se vad det är.

Genom kikaren kan du se en man, en främling för dig, som står på en äng och slår slag i luften. Han ser ut att försöka träffa något/någon. Det är hans solglasögon som reflekterade solljuset. Av nyfikenhet ställer du dig upp, tar några steg bort från hängmattan och närmare det du ser genom kikaren. Du zoomar in. Mannen som står och slår slag i luften tycks vara blind. Hans blindkäpp står lutad mot en skylt han har tagit med sig dit. En gissning från din sida då du inte tidigare sett en skylt där. Och detta är dina marker. Du kan varje träd, grässtrå och sten. Du blir förvånad när du ser vad som står på skylten. Det är ditt namn du läser i den. Därför gissar du att den blinda mannen, som också tycks skrika ut ord, försöker träffa dig med slag och ord. Att det är dig han attackerar. Men han är hundratals meter bort och varken skrik eller slag kan någonsin nå dig.

Du känner inte mannen. Han känner inte dig. Du vet inget om honom. Han kan inte veta något om dig. Så vad gör du?

Kom nu tillbaks till nutid. Låtsas att mannen som attackerar dig är en främling på sociala medier. En främling på gatan. Eller ett rykte en s k vän viskar i ditt öra. En vän som känner dig och borde veta bättre. Som istället för att viska i ditt öra borde försvara dig framför de som viskar om dig. Därav att jag skriver ”s k vän”. Du vet att personen som attackerar dig inte har en aning om vem du är, vet inget om din historia, än mindre vad du gör och varför. Personen ställer inga frågar. Den bara attackerar. Som om den inte vill veta. Den vill bara träffa. Den vill bara spotta. Den söker uppmärksamhet. Det kan finnas miljoner skäl till varför den gör det på det sättet. Vad gäller rykten sprids de av de som inte orkar tar reda på fakta.

Så vad gör du? Hur agerar du? Är du en av de många som kliver av hängmattan, går alla hundratals meter bort till en ”blind” (bildligt talat) människa, och ställer sig framför den så att de blir träffade med slagen. Är du sådan? Om ja, varför? Om det är slag i luften, varför gör du dig träffbar? Om det är falska rykten, varför bryr du dig? De som lyssnar på rykten utan att kolla fakta kommer oavsett vad alltid att tycka. Så varför bryr du dig? Varför tar du åt dig när det inte handlar om dig? Varför tillåter du någon att träffa dig när den inte har en aning om vem du är, vad du gör och varför? Varför låter du din själ bli orolig, varför ger du en blind din tid? Varför ligger du inte kvar och fortsätter njuta av den bästa boken du läst? M a o, varför låter du det inte bara vara?

Tänk om du istället skulle tänka som följande: Den slår slag i luften. Jag vet hur det brukar gå för sådana. De blir till slut trötta, ger upp och går. Jag vet också att skälet till varför de beter sig så är att de mår dåligt inom sig. Att de söker uppmärksamhet men vet inte om hur de ska göra. Att de lärt sig att skrika och slå, kanske i hemmet, för att få uppmärksamhet. Jag tänker inte ställa mig framför den och låta den träffa mig. Vill den få min uppmärksamhet, får den söka ett kärleksfullt sätt att få den på.

Kasta inte bort din tid. Det är det värdefullaste du har. Tid är liv. Så varför slösa av ditt liv på någon som inte vill dig väl?

Förstår du?

/Daniel Mendoza

Glöm nu inte att läsa om min debutroman! 53 recensioner finns att läsa om du klickar här!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa online-upplevelsen. Genom att godkänna accepterar du användningen av cookies i enlighet med vår cookie policy.

Cookie-inställningar

Här kan du välja vilka cookies som ska tillåtas på den här hemsidan.

Dessa cookies är obligatoriska för hemsidans funktion och kan inte avaktiveras.

  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_allowed_services
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart
  • wp_woocommerce_session_

Decline all Services
Accept all Services