“Pappa, om jag såg en igelkott på tomten så skulle jag trampa ihjäl den!”

Ovanstående sa yngsta sonen, Noah, under en familjemiddag för cirka sju år sedan. Han var fyllda tre år. Innan dess hade vi suttit och pratat om hur mycket jag önskade om att vi en dag skulle ha igelkottar som bosatte sig på tomten. Vi hade till och med försökt att anpassa den så att de skulle söka sig dit.

Jag blev ledsen och mycket förvånad över hans kommentar. Sa till honom att jag inte trodde att han skulle det därför att jag visste om hur mycket han bryr sig om alla djur. Men han insisterade. Jag betraktade honom en stund och lät honom tycka som han gjorde.

Samma natt låg jag sömnlös och reflekterade över vad han hade sagt. Någon gång mitt på natten väckte jag min hustru, hans mamma, för att prata med henne om honom, om oss och om hans kommentar. Sade till henne att vi – mestadels jag – förmodligen just då gjorde något fel. Att Noahs kommentar var väldigt mycket riktad mot mig. Då jag var den som mer aktivt kämpade för djuren och i synnerhet i området där vi då bodde (en halvö i Stockholm där många, de flesta av dem män, gärna såg att djuren försvann).

Något gjorde jag fel som fick honom att verbalt ”attackera” mig. Att gå emot den han är och var. Något missade jag. För jag tyckte då, tycker än, att när ett barn gör fel så måste jag som vuxen, framför allt om jag är en av föräldrarna, börja med att ifrågasätta mig själv. Att kritiskt granska mig själv. Med all sannolikhet kommer jag att hitta svaret till varför mitt barn beter sig illa i mitt beteende. I hur jag är eller inte är. I vad jag ger och inte ger. Att granska sitt eget beteende, och det kritiskt, är i och för sig viktigt att göra oavsett vad.

Jag och Marielle bestämde den natten att redan på morgonen tänka om och ändra på saker och ting. Att ge honom och hans bror mer tid på morgonen, att undvika att ha våra mobiler på vid frukosten, att inte stressa (även om vi sällan gjorde det) iväg och att vara mer närvarande.

Två veckor gick utan att någon av oss vuxna tagit upp samtalsämnet igen. Men vi tänkte varje dag på hur vi betedde oss. Mitt under en middag, och helt spontant, sa Noah med en ledsen röst: “Pappa, du vet det jag sa om igelkottar … jag skulle aldrig göra så”. Så reste han sig upp, gick runt bordet och gav mig en rejäl varm kram.

Jag svarade honom att jag visste att han aldrig skulle skada ett djur. Jag förklarade för honom att jag förstått om varför han hade sagt så. Att det var hans enda sätt att just då få min uppmärksamhet. Jag bad honom förlåta mig för att han hade behövt gå emot sig själv för att få mig att se honom. Jag sa till honom att jag skämdes över att jag var orsaken till det. Sa till honom att han aldrig skulle behöva det och att felet helt och hållet låg hos mig. Jag hade verkligen varit frånvarande. Jag sa till honom också att det var fel av honom att säga så som han hade sagt, men att vi vuxna ibland kan vara orsaken till hur andra beter sig mot oss.

Jag vet att jag är långt ifrån perfekt. Och jag vet att det är svårt att vara vuxen, att vara en god förälder, framför allt om man själv aldrig fått rätt vägledning, än mindre under de första åren. Men jag vet också, vilket Noah, vår son, har lärt mig, att det är så mycket svårare att vara ett barn när ens föräldrar inte tänker efter om de kan vara orsaken till att barnet inte mår bra. När föräldrarna enbart lyssnar på orden som sägs, tillrättavisar dem på grund av dem, och inte hör vad barnet egentligen försöker säga. Vad som kan vara ett rop på hjälp. Vad vår son sa med ”skulle jag trampa ihjäl den” var ”Pappa, snälla se mig.”

Ibland kan vi själva vara orsaken till hur andra beter sig mot oss. Det är lätt att glömma det i vardagens stress och hets. När vi tror oss vara perfekta. När vi inte tar oss tid att se och höra bortom det som först verkar så självklart.

/Daniel Mendoza

Vill du läsa om min debutroman? Klicka på nedanstående bild:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa online-upplevelsen. Genom att godkänna accepterar du användningen av cookies i enlighet med vår cookie policy.

Cookie-inställningar

Här kan du välja vilka cookies som ska tillåtas på den här hemsidan.

Dessa cookies är obligatoriska för hemsidans funktion och kan inte avaktiveras.

  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_allowed_services
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart
  • wp_woocommerce_session_

Decline all Services
Accept all Services