358486120833935

Varje vänlig gest mot ett barn, vare sig det är ens eget eller någon annans, är ett litet ljus vi tänder längs det barnets stig. Om tillräckligt många ljus tänds så kommer barnet lättare att hitta sin väg genom livet. Oavsett svårigheter det möter. Jag tror därför på att vi vuxna aldrig får glömma att även en liten vänlig handling har betydelse. Ibland mer än vi någonsin kan föreställa oss. Eller så kan vi det för att vi själva minns hur det var att vara barn.

Jag har sista åren reflekterat en hel del över min egen barndom. Jag tillbringade en stor del av den på flykt. Innan jag var tio år hade min familj bott på två kontinenter, i fyra olika länder och ett antal städer. Några av de ”hem” vi hade under de cirka fem åren vi var på flykt var en kyrka i Brasilien, ett flyktinghem i Paraguay och en flyktingförläggning i Sverige. Jag minns de sömnlösa nätterna då rädslan, oron och ångesten infann sig. Men under de ljusa timmarna också drömmar om ett bättre liv. Ett liv utan våld omkring mig. Utan hot. Drömmar om att en dag bo nära en sjö, kanske ha en hund. Eller något så enkelt som att äga en cykel. Ibland var drömmarna allt jag hade. De gånger jag gick på sparlåga – och det hände ofta – kom någon och känslomässigt knuffade mig i rätt riktning. Det behövdes sällan mycket mer än en vänlig kommentar eller ett varmt leende riktat mot mig. Tack vare små vänliga gester från andra lyckades jag hålla mina drömmar vid liv, och senare som vuxen även förverkliga några av dem.

Det finns miljontals barn med en liknande historia som min. Barn vars själar är gamla långt innan sandalerna blir slitna. Gemensamt för många av dem är att de ändå kämpar, att de har drömmar. De håller den lilla ljuslågan tänd inom sig oavsett vad de möter om dagarna. Många av dem är starka, modiga och fulla av hopp. Andra inte. Det är viktigt att vi inte låter religion, kultur eller andra omständigheter ligga dem till last. Och att vi alla hjälps åt att lysa upp deras stigar, alla barns stigar, oavsett bakgrund eller situation de befinner sig i. De är framtiden, inte historien.

Med Good News Magazine har jag valt att lyfta fram individer som osjälviskt kämpar för andra. Deras engagemang och omtanke inspirerar mig. Så när jag tänker tillbaks på de tre åren som gått, på allt jag fått ta del av, alla jag mött så gör jag det med en stark känsla av att världen håller på att förändras till det bättre. Självklart inte överallt och inte så snabbt som jag skulle önska. Men precis som många av de vi i magasinet skriver om är jag också optimistisk inför framtiden.

Moder jord, vårt hem, är en vacker plats att leva på och vi behöver alla göra vad vi kan för att bevara detta hem. Om vi är fler som gör lite – eller mer – så slipper några få göra allt. Med Good News Magazine hoppas jag och mina kollegor kunna bidra till att lyfta fram det positiva. Syftet är inte och har aldrig varit att blunda för problemen utan för att finna ork och energi att kunna lösa dem.

Så kära medmänniska, oavsett om du närmaste dagarna är ensam eller i sällskap av andra, oavsett om du valt att ha det så eller inte, så är du viktig. Du kanske inte förstår det, du kanske inte kan se det, men du är det. Jag vill nu med denna text passa på att önska dig några underbara dagar framöver.

Och för att avsluta där jag började, en liten vänlig gest betyder så mycket för den som inget har. Genom att ha det i åtanke, och i tider som dessa, kan vi alla vara ett litet ljus längs någon annans stig.

Tack för att du finns!

Daniel
(Ansvarig utgivare och ägare av Good News Magazine, www.goodnewsmagazine.se)

Vi använder cookies för att ge dig den bästa online-upplevelsen. Genom att godkänna accepterar du användningen av cookies i enlighet med vår cookie policy.

Cookie-inställningar

Här kan du välja vilka cookies som ska tillåtas på den här hemsidan.

Dessa cookies är obligatoriska för hemsidans funktion och kan inte avaktiveras.

  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_allowed_services
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart
  • wp_woocommerce_session_

Decline all Services
Accept all Services